Проекти за космически изследвания могат да получат до 400 хил. евро
30.10.2018 | 15:15
econ.bg
Проекти за космически изследвания могат да получат до 400 хил. евро

Български компании и организации могат да кандидатстват с проекти на стойност до 400 хил. евро по Плана за европейските коопериращи държави, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на форум за предстоящата Четвърта сесия за набиране на проектни предложения от България, която Европейската космическа агенция организира. Това се казва в съобщение на пресцентъра на министерството.

До дни ще бъде обявено началото на процедурата като проекти ще могат да се подават в продължение на 6 месеца. През предишни сесии са подадени общо 69 проекта, а са одобрени и в процес на изпълнение 14.

"Към този момент академичните организации са по- активни, но се надяваме, че и бизнесът ще се включва още по-пълноценно", коментира Манолев с уточнението, че четири пети от проектите са на академичните среди.

Общата цел на Плана за европейските коопериращи държави е да свърже България с програмите и дейностите на Европейската космическа агенция (ЕКА)и да я подготви по най-ефективния начин за бъдещо присъединяване към Конвенцията на ЕКА. Планът включва технологии и оборудване; научни проекти и/или експерименти; използване на данни; подкрепа за малките и средните предприятия.

На сесията, която предстои да започне, ще се подкрепят проекти за дейности, свързани с летателният сегмент с потенциал за повторна употреба в мисиите на агенцията; научноизследователска и развойна дейност (включително технологични демонстрации, разработване на промишлени процеси, квалификация / сертифициране на процеси), водещи до продукти или генерични технологии с потенциал за повторна употреба; космически приложения – продукти и услуги отнасящи се към съществуващата европейска космическа инфраструктура/ инфраструктурата на ЕКА; подготвителни дейности свързани с проучване на пазара, изисквания на потребителите и др., които да насърчават националната конкурентоспособност.

Финансиране могат да спечелят дейности за осведомяване и образование, които да повишат знанията за космическите технологии и практическото им приложение (включително демонстрационни дейности в институциите за средно образование и научните центрове), да се увеличи мотивацията на младите хора да изберат космическо образование и космическа индустрията като сфера на професионална реализация.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти