Проектът за Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ премина във фаза на практическа реализация
01.08.2017 | 14:55
econ.bg
Проектът за Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ премина във фаза на практическа реализация
На 19.07.2017 г. Съветът на директорите на NPCIL одобри подписването на трите договора за Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“

На 31 юли 2017 г. се състоя подписване на договори между АО „Атомстройекспорт“ и Индийската корпорация по атомна енергия (NPCIL)за първостепенните проектни дейности, работното проектиране и доставката на основното оборудване за трети ред на АЕЦ „Куданкулам“.

„Проектът за изграждане на Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ преминава във фаза на практическа реализация. Започва проектирането и извършването на процедурите за търговете за основното оборудване руско производство за конфигуриране на трети ред на индийската централа“, съобщи вицепрезидентът по проектите в Южна Азия на АО ИК „АСЕ“ Андрей Лебедев.

На 01.06.2017 г. по време на XVIII Ежегодна руско-индийска среща на високо ниво, състояла се в Санкт Петербург, Групата компании ASE и Индийската корпорация по атомна енергия подписаха Генерално рамково споразумение за изграждането на трети ред на АЕЦ „Куданкулам“ в щата Тамил Наду.Подписан бе и междуправителствен кредитен протокол, според който Русия е отделила кредитни парични средства за доставка на оборудването и документацията за изграждане на трети ред на централата. Споразумението предвижда изграждане по руски проект на Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“.

На 13.07.2017 г. бе получено одобрение на тези три ключови договора от „Росатом“, Министерство на икономическото развитие и Министерство на финансите на Русия.

На 19.07.2017 г. Съветът на директорите на NPCIL одобри подписването на трите договора за Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“.

В основата на изграждане на АЕЦ „Куданкулам“ е проектът на АО „Атоменергопроект“ с енергоблокове ВВЕР-1000 мегавата, който напълно удовлетворява изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Русия, МААЕ и е сертифициран според изискванията на Европейските експлоатиращи организации (EUR).

АЕЦ „Куданкулам“ се изгражда в щата Тамил Наду в Индия в рамките на руско-индийското споразумение от 20 ноември 1988 г. и допълнение към него от 21 юни 1998 г., както и на споразумение от 8 декември 2008 г.Основен изпълнител (в частта работно проектиране, доставка на оборудване и техническо съдействие) е АО „Атомстройекспорт“. Основен проектант е АО „Атоменергопроект“. Поръчител eИндийската корпорация по атомна енергия. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти