Производителността на труда в САЩ изненадващо се понижава през второто тримесечие
09.08.2016 | 18:50
econ.bg
Производителността на труда в САЩ изненадващо се понижава през второто тримесечие
Днешните по-слаби данни за производителността на труда обаче могат да ограничат както растежа на заплатите, така и растежа на водещата световна икономика

Производителността на труда в САЩ се понижи изненадващо през пролетта за трето поредно тримесечие въпреки по-добро от очакваното нарастване на разходите за труд, показват предварителни данни за Департамента по труда за периода април – юни.

Производителността на неселскостопанските трудещи се, измерена като производство на стоки и услуги за един отработен час, се понижи през второто тримесечие с 0,5% на годишна база при прогноза за повишение с 0,4% след спад с 1,7% в края на миналата и с 0,6% в началото на настоящата година. Според Департамента по труда основна причина за това е факта, че отработените часове са нараснали по-бързо, отколкото самото производство за единица отработен час.

В същото време разходите за единица труд (цената на работната сила) се повишиха с 2,0% на годишна база след тяхно понижение с 0,2% през първото тримесечие (солидна низходяща ревизия от предишна оценка за ръст с 4,5%) и при очаквания за растеж с 1,8 на сто.

Производителността на труда е важен фактор за способността на икономиката да повиши американския дългосрочен стандарт на живот и е ключов индикатор, показващ колко бързо може да нараства заплащането на труда и общото икономическо производство, без това да предизвика по-висока инфлация.

Днешните по-слаби данни за производителността на труда обаче могат да ограничат както растежа на заплатите, така и растежа на водещата световна икономика.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти