Прокуратурата иззе 427 хил. лв. от главния секретар на агенцията за българите в чужбина
20.11.2018 | 14:40
econ.bg
Прокуратурата иззе 427 хил. лв. от главния секретар на агенцията за българите в чужбина
Прокуратурата иззе 427 000 лв. от главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов

Прокуратурата иззе 427 000 лв. от главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов.

При акция на Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконното придобитото имущество (КПКОНПИ) в края на октомври бяха задържани 20 души. Обвинение получиха четирима. Бившият вече председател на агенцията Петър Харалампиев - за ръководител на престъпна група, търговия с влияние и подкупи, Томов - за участие в престъпното сдружение, длъжностни престъпления и подкупи. Обвинени бяха и двама посредници, които не са служители на агенцията. Един от тях е сръбски гражданин.

След разрешение на съда на 13 ноември спецпрокуратурата е извършила претърсване и изземване на банкова касета, наета от Томов, съобщи днес пресцентърът на държавното обвинение. В касетата са намерени и иззети недекларирани по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество пари в различни купюри и валути - евро, долари, британски паундове и левове.

Левовата равностойност на намерената сума надхвърля 427 хил. лв.

Съгласно закона Томов е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати, уточняват от прокуратурата.

Прокуратурата иззе 427 хил. лв. от главния секретар на агенцията за българите в чужбина© Прокуратура

Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият. "Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващият им оглед като веществено доказателство (осъществен на 19 ноември 2018 г.) са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в Специализирания наказателен съд заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници", подчертава прокуратурата.

По време на разглеждане на мерките за неотклонение на четиримата обвинени адвокатите им твърдяха, че прокуратурата не е намерила пари, доказващи престъпна дейност. Наблюдаващият делото прокурор Ангел Кънев пък обяви, че част от подкупи са плащани в биткойн.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти