Прокуратурата разполага със сериозни доказателства срещу Мирослав Найденов
28.03.2013 | 13:04
<p>Д-р Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните в кабинета на Бойко Борисов</p>
Някои от свидетелите по делото от 2009 г. впоследствие са променили своите показания

Софийската градска прокуратура (СГП) има сериозни доказателства срещу бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. Това заяви пред ТВ7 столичният зам.-градски прокурор Божидар Джамбазов.

В момента се проверява преписка по разследване срещу Найденов от 2009 г. Във висшата касационна прокуратура (ВКП) е подаден сигнал срещу свидетелите и наблюдаващия прокурор по него.

По думите на Джамбазов в хода на разследването някои от лицата са дали показания, които впоследствие са променили. Това е принудило държавното обвинение да търси други доказателства.

Прокуратурата смята, че върху тези свидетели е оказван натиск, за да променят становищата си. Аргумент за това е, че те са свидетелствали по време на досъдебно производство, където се носи наказателна отговорност за неистинни показания.

Божидар Джамбазов уточни още, че най-голямата присъда, която земеделският министър от правителството на Бойко Борисов може да получи, е 10 години лишаване от свобода. Той обаче отказа да коментира дали ще бъдат повдигнати обвинения срещу бившите изпълнителни директори на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Калина Илиева и Светослав Симеонов.

Относно другите два параграфа, по които Мирослав Найденов се разследва, зам.-градският прокурор заяви, че фирмите, на които министърът е „оказал помощ“, в крайна сметка са спечелили европейско финансиране. Джамбазов коментира още, че най-големите проблеми в усвояването на средствата от Европейския съюз (ЕС) са именно в селскостопанския сектор.

Припомняме ви, че преди два дни столичната прокуратура обяви, че ексминистърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е привлечен като обвиняем по образувано досъдебно производство. Той е обвинен за корупция, оказване на натиск и злоупотреба със служебно положение.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти