Промените в Закона за семейните помощи за деца са в дневния ред на НС
21.09.2018 | 10:00
econ.bg
Промените в Закона за семейните помощи за деца са в дневния ред на НС
Депутатите ще обсъждат днес Годишния доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията за миналата година

Депутатите ще обсъждат днес Годишния доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията за миналата година.

В дневния ред са и първо четене на промените в Закона за семейните помощи за деца, които предвиждат нов вид помощ за деца с един или двама починали родители.

Промените в Закона за семейните помощи за деца обхващат децата, които нямат право на наследствена пенсия заради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител. Измененията предвиждат от първи януари догодина тези деца да получават нов вид месечна помощ. Тя ще се предоставя на живия родител или на настойника, а размерът ѝ ще се определи с държавния бюджет.

Сред условията за получаване на помощта са: детето да не е настанено за отглеждане извън семейството, редовно да посещава детска градина и училище до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, и да има направени всички задължителни имунизации и профилактични прегледи, съобразно възрастта и здравословното му състояние.

Със законопроекта на Министерски съвет се запълва правен вакуум, тъй като в сега действащия Закона за семейни помощи за деца няма регламентация на специална помощ за деца без право на наследствена пенсия от починал родител, няма и специален режим за децата, които нямат право както на наследствена, така и на персонална пенсия.

В редовния парламентарен контрол ще участват министърът на земеделието Румен Порожанов, на енергетиката - Теменужка Петкова и на околната среда и водите - Нено Димов.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти