Промишлената активност се срива през март в САЩ
22.03.2019 | 17:55
econ.bg
Промишлената активност се срива през март в САЩ
Индексът PMI, измерващ активността в промишленият сектор на водещата световна икономика, се понижи от 53,0 пункта през февруари до 52,5 пункта през март, достигайки най-ниско ниво от юни 2017 година насам

Бизнес активността в промишления сектор на САЩ се забави през март до 21-месечно дъно, а активността в сферата на услугите - до двумесечно дъно, показват предварителните резултати от проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в промишленият сектор на водещата световна икономика, се понижи от 53,0 пункта през февруари до 52,5 пункта през март, достигайки най-ниско ниво от юни 2017 година насам. Индексът, който оценява самото производство, пък се срина до 33- месечно дъно от 51,6 пункта спрямо 52,7 пункта през февруари. За това забавяне на промишлената експанзия допринасят по-слабите нови промишлени поръчки, заетост и производство, посочва агенция Markit.

В същото време PMI индексът в сферата на услугите се понижи през март до двумесечно дъно от 54,8 пункта спрямо 56,0 пункта през февруари.

Това доведе до понижение и индексът PMI, измерваща общата бизнес активност в САЩ, до 6-месечно дъно от 54,3 пункта от 55,5 пункта през февруари.

"Данните за март показват забавяне на бизнес растежа в частния сектор в САЩ, като промишлените фирми преживяват особено унил край на първото тримесечие на 2019-а година", отбеляза IHS Markit и допълни: "Степента на позитивни настроения сред анкетираните мениджъри за следващите месеци е най-слаба от юни 2016-а година насам".

Според главният икономисти на Markit - Крис Уилямсън "американските компании отчетоха по-слаб край на първото тримесечие. Данните от проучванията на PMI все пак остават окуражаващо устойчиви, като предполагат годишен икономически растеж от 2% през първото тримесечие на настоящата година". 

Уилямсън обаче подчерта за наличието на "пропаст между производствения сектор и сферата на услугите, тъй като производителите и износителите на стоки изпитват затруднения в условията на влошаваща се външна среда и с оглед на опасения за негативното влияние на търговската война".

Проучването на IHS Markit за САЩ е факт, след като по-рано днес агенцията отчете по-сериозно забавяне на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през март при рязко влошаване на промишлената активност до 71-месечно дъно и на активността в промишления сектор на Германия до 79-месечно дъно. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти