Промяната при болничните - временна мярка
06.04.2010 | 09:41
Промяната при болничните - временна мярка
След въвеждането на тази мярка хората няма да боледуват Христина Митрева

Беше отчетено, че само за два месеца и половина спрямо същия период от миналата година средствата за болнични са се увеличили с 18 млн. лв., а болните лица са се увеличили със 160 хил. Това е тенденция, която показва, че нещо се случва и трябва да се реагира. Това заяви в предаването "Тази сутрин" на bTV управителят на НОИ Христина Митрева.

Една от антикризисните мерки на правителството променя начина на изплащане на болничните обезщетения през първите три дни. През първите два дни от болничния работодателят ще поема 80% от възнагражденията на работника, а през третия ден - работникът ще остане без доходи и обезщетение.

Според управителя на НОИ това е временна мярка, която до края на 2010 г. или 2011 г. може да бъде преустановена. Контролът ще бъде ефективен, когато институциите обединят усилията си. Трябва да бъдат прекратени злоупотребите, защото те са за сметка на цялото общество, категорична беше Митрева.

Тя добави, че когато има злоупотреби, най-потърпевши са самите граждани. По думите й това е най-доброто решение пред алтернативата да бъдат повишени данъците. Това не е прецедент в Европа. Има много държави, в които първите три дни от болничния въобще не се изплащат, коментира председателят на НОИ.

Контролът ще бъде ефективен, когато институциите обединят усилията си. И тук не става въпрос колко ще спечели държавата, става въпрос за това, че трябва да се прекратят злоупотребите, коментира още Христова. Според нея след въвеждането на тази антикризисна мярка хората няма да боледуват повече.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти