Просрочените задължения на болниците намаляват
01.12.2018 | 10:40
econ.bg
Просрочените задължения на болниците намаляват
От 62 болници с над 50% държавно участие нямат просрочия 20

Просрочените задължения на болниците намаляват, като към 30 септември 2018 г. спрямо същия период на предходната година се отчита намаление от 15%. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол, предаде Дарик. Ананиев посочи, че от 161 млн. лева просрочията намаляват с повече от 24 млн. лв.

Той уточни, че Многопрофилните болници в Бургас и Пловдив, УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" и Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология отчитат намаление на просрочените задължения към 30 септември 2018 г. с над 13 млн. лв.

Към 30 септември от всичките 62 болници с над 50% държавно участие в капитала просрочени задължения вече нямат 20 от тях, отбеляза министър Ананиев.  Задълженията на общинските лечебни заведения са отговорност на собственика им, т.е. общините, напомни министърът добави, че и при тях има тенденция на намаляване на просрочията.

По думите му е изпратено писмо до кметовете на общини, в които има болници, с препоръка да организират прилагането на Единния стандарт за финансово управление и в общинските лечебни заведения - търговски дружества.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти