Проучване: 200 години са нужни за изравняване заплатите на мъжете и жените
31.12.2018 | 17:55
econ.bg
Проучване: 200 години са нужни за изравняване заплатите на мъжете и жените
Исландия за десета поредна година заема първото място в рейтинга на страните с минимални джендърни разлики

Спазването на равенството между половете има основополагащо значение за развитието на икономиката и обществото. Сегашните темпове на преодоляване на джендърните разлики при заплащането на труда обаче показва, че ще са нужни 202 години за пълното изравняване на заплатите. Това показва отчетът  Global Gender Gap на World Economic Forum (WEF).

В доклада са проследени стойностите на заплатите в 149 страни, както и четири тематични икономически аспекта: икономическо участие и възможности, образователно ниво, здравеопазване и политически права. През тази година WEF включва в проучването си и джендърните различия в навиците, свързани с изкуствения интелект. "В глобален мащаб виждаме, че няма нито една страна, в която да е достигнато джендърно равенство, независимо от нивото на развитие, региона или типа икономика", коментира Анна-Карин Джатфорс, регионален директор на UN-Women.

За миналата година е бил постигнат "минимален прогрес" по отношение на страните с най-лоши показатели, основно Близкият Изток истраните от Северна Африка. А Исландия за десета поредна година заема първото място в рейтинга на страните с минимални джендърни разлики, показва още проучването.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти