Публичният дълг на Испания достигна рекордни нива през юни
16.09.2013 | 10:35
Публичният дълг на Испания достигна рекордни нива през юни
Дългът на страната е нараснал до 942,8 млрд. евро

Публичният дълг на Испания е достигнал рекордни нива през юни тази година, по данни на централната банка, цитирани от "Би Би Си".

Дългът на страната е нараснал до 942,8 млрд. евро, което се равнява на 92,2% от испанския брутен вътрешен продукт (БВП). Това е увеличение с 15% в сравнение с данните от същия период през миналата година. Цифрите надвишават и целевия лимит от 91,4%, поставен от испанското правителство въпреки сериозните съкращения на публични разходи.

Мерките за икономии доведоха до масови протести сред испанските граждани, а безработицата в страната достигна рекордните 26%.

Правителството на премиера Мариано Рахой си постави за цел да свие публичните разходи със 150 млрд. евро в периода между 2012 и 2014 г. Високите нива на безработицата и плащанията на обезщетения за безработни обаче правят тази цел трудно достижима.

Според испанската централна банка е много вероятно публичният дълг на страната да достигне 100% от нейния брутен вътрешен продукт (БВП) през следващите 3 години. Това ще е неговото най-високо ниво от един век насам.

През август месец тази година испанските банки са заели 249,3 млрд. евро от Европейската централна банка (ЕЦБ). Тогава те заеха рекордните 411 млрд. евро, след като беше регистриран спад на инвеститорското доверие относно стабилността на банките.

През миналата година кредитните институции в Испания получиха над 41 млрд. евро спасителна помощ от еврозоната.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти