Пускат за приватизация пакети от държавни предприятия
02.02.2015 | 16:20
econ.bg
Пускат за приватизация пакети от държавни предприятия
Икономическото министерство предлага общините да защитават разрешителните си режими

Икономическото министерство ще пусне за приватизация мажоритарни и миноритарни пакети от държавни предприятия. Това обясни министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на пресконференция, на която бяха обявени приоритетите на ръководеното от него ведомство.

„Има такива, които са готови за приватизация като мажоритарни пакети, а по отношение на миноритарните пакети ние сме на мнение, че трябва да бъдат пуснати през борсата", коментира още Лукарски.

Министърът посочва, че интерес към държавните дружества има от страна и на български, и на чуждестранни инвеститори. По неговите думи обаче голяма част от компаниите, които биха донесли сериозна печалба, са в забранителния за приватизация списък.

"Тези предприятия могат да извадени за приватизация само с решение на Народното събрание", припомня той. "Лично моето мнение е, че предприятията от военно-промишления комплекс като "ВМЗ-Сопот" не би следвало да бъдат вадени от забранителния списък, защото това е важна и за България и в световен мащаб индустрия", допълва Лукарски, цитиран от 3е-news.

Икономическият министър е на мнение, че от забранителния списък може да бъде извадена Агенция дипломатически имоти в страната (АДИС). Той посочва, че към нея има сериозен интерес.

"Това е едно от дружествата, към които има много сериозен интерес. То е под шапката на МВнР и преди време външното министерство е дало становище, че това дружество не би следвало да се приватизира. Според нас в стратегията то би трябвало да се заложи, понеже интересът е много голям", обяснява Божидар Лукарски. По неговите думи от списъка ще бъде извадено предприятието НИТИ Казанлък.

"Като изключим забележката за военно-промишления комплекс, нашата идея е, че колкото повече стратегически дружества бъдат извадени за приватизация, толкова по-добре, за да може да се осигури свеж ресурс, което е силно оръжие в борбата с дефлацията", коментира още министърът.

Той посочва, че до края на този месец трябва да бъде одобрена националната стратегия за приватизация. Тя вече е била приета от икономическата комисия към парламента и предстои да бъде одобрена от Народното събрание.

По време на пресконференцията Божидар Лукарски коментира още, че икономическото министерство ще предложи общините да защитават пред ведомството необходимостта от даден разрешителен режим за малките и средни предприятия като част от мерките за подобряване на бизнес средата за малкия и среден бизнес.

„Проблемът е, че голяма част от разрешителните режими касаят поднормативни актове и в частност са в прерогативите на местната администрация”, казва той.

“Предвижда се общините да могат да ги защитят пред екип на Министерство на икономиката в определен период и ако не успеят, те ще отпаднат”, допълва министърът.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти