Путин иска пълноценно възстановяване на отношенията със САЩ
15.05.2019 | 10:10
econ.bg
Путин иска пълноценно възстановяване на отношенията със САЩ

Русия иска пълноценно възстановяване на отношенията със Съединените щати – от политическите до икономическите. Това каза президентът на страната Владимир Путин на среща с американския държавен секретар Майк Помпео в Сочи. Путин изрази надежда, че двустранните отношения ще се подобрят, като стъпят върху общите интереси за запазване на стратегическа стабилност, неразпространението на оръжията за масово унищожение, разрешаването на регионалните конфликти, борбата с престъпността.

„Неотдавна преди няколко дни имах удоволствие да разговарям с президента на Съединените американски щати по телефона. Останах с впечатлението, че той е настроен за възстановяване на руско-американските връзки, за съвместно решаване на въпросите, които представляват взаимен интерес за нас. Ние от своя страна неведнъж сме казвали, че също бихме желали да възстановим отношенията в пълноформатен обем. Надявам се, че сега за това се създават необходимите условия“, каза руският президент.

Путин каза още, че комисията на специалния прокурор Робърт Мълър е провела обективно разследване, което е потвърдило липсата на каквито и да било следи за сговор между Русия и администрацията на президента Доналд Тръмп. Акцентирано бе и върху темата за стабилността на световните енергийни пазари.

„Ние знаем, че САЩ вече са станали голям производител на петрол и в този смисъл имаме за какво да си говорим от гледна точка на стабилността на световните енергийни пазари. Има и други области на възможно сътрудничество в икономическата сфера.“

САЩ и Русия имат сериозни разминавания по различни въпроси, като кризите в Украйна и Венецуела и ситуацията с Иран.

„Имахме продуктивни разговори между нас. Констатирахме въпроси, по които имаме различия. Има и такива, по които интересите ни се припокриват. Можем да надграждаме по-добри отношения, това иска и президентът Тръмп. Можем да работим заедно, за да направим всеки от двата ни народа по-успешен, както и светът“, посочи Помпео.

По-рано Помпео предупреди руския външен министър Сергей Лавров, че Вашингтон няма да толерира никаква руска намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г. Такава намеса „би влошила още повече нашите отношения“, подчерта държавният секретар.

Путин е готов да се срещне отново с американския президент Тръмп, ако Москва получи формално предложение за такава среща, каза съветник на руския държавен глава. Тръмп заяви, че планира да се проведе разговор със своя руски колега на срещата на Г-20 в Япония през юни, но Кремъл заяви, че не е получил такава покана, каза Юри Ушаков. Той подчерта, че срещата на Путин с Помпео не е довела до пробив по която и да било тема, но е протекла в делова атмосфера.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти