Путин и Ердоган отбелязват в Истанбул завършването на морския участък на "Турски поток"
19.11.2018 | 10:55
econ.bg
Путин и Ердоган отбелязват в Истанбул завършването на морския участък на "Турски поток"
Съоръженията на "Турски поток" от морския участък свършват край Къйъкьой и оттук ще продължават по суша на турска територия. Излизането на тръбата на суша ще се състои на платформа в морето

Руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган днес в Истанбул ще наблюдават полагането на турска земя на съоръженията от газопровода "Турски поток" след приключването на строителните работи по морския участък.

Властите в Москва и Анкара определят като стратегически проект "Турски поток". Съоръженията на "Турски поток" от морския участък свършват край Къйъкьой и оттук ще продължават по суша на турска територия. Излизането на тръбата на суша ще се състои на платформа в морето.

Проектът "Турски поток" включва изграждането на газопровод под Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Дължината на морската част на тръбопровода трябва да бъде около 910 км, земната част на турската територия - 180 км. Първата линия ще бъде предназначена за доставка синьо гориво за турския пазар, а втората - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка линия е 15,75 милиарда кубични метра газ годишно. Началото на експлоатацията на газопровода е планирано в края на 2019 г.

"Доволни сме от изграждането на „Турски поток” в този вариант. Разглеждат се възможности за продължаване на газопровода през европейската територия, включително по маршрута България, Сърбия и Унгария с достъп до газоразпределителния център Баумгартен в Австрия”.

Това каза преди два дни руският външен министър Сергей Лавров. Миналата седмица в Будапеща американският министър на енергетиката Рик Пери обвини Русия, че тя разглежда доставките на енергоносители като средство за постигането на своите цели и заяви, че Москва трябва да прекрати да използва енергията като оръжие.

"Русия използва проекта за тръбопровод "Северен поток-2“ и състоящият се от много отсечки тръбопровод "Турски поток“, за да се опита да укрепи своя контрол над Централна и Източна Европа. САЩ се обявяват категорично срещу тези проекти и ние призоваваме Унгария да се присъедини към нас, за да ги отхвърли“, заяви още американският министър на енергетиката.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти