Пучдемон обмисля да обяви независимост въпреки приближаващия вот за автономията в Мадрид
26.10.2017 | 10:10
econ.bg
Пучдемон обмисля да обяви независимост въпреки приближаващия вот за автономията в Мадрид
В събота премиерът Мариано Рахой обяви, че ще поиска от Сената да отстрани Пучдемон и да позволи пряка намеса на Мадрид в управлението на Каталуня

Ден и половина преди Сенатът на Испания да гласува за ограничаване на автономията на Каталуня, националистическият лагер в Барселона е разединен за това дали трябва да се обяви независимост, или да се свикат избори, пише "Вангуардия", като цитира източници в правителството. Регионалният премиер Карлес Пучдемон обаче засега е решил да го направи и това предизвиква криза в местните власти, отбелязва изданието. Не е известно дали смята да търси подкрепа от парламента за плановете си, или ще се натовари с цялата отговорност за решението. Ако обяви независимост, би имал подкрепата на своя заместник Ориол Жункерас.

В събота премиерът Мариано Рахой обяви, че ще поиска от Сената да отстрани Пучдемон и да позволи пряка намеса на Мадрид в управлението на Каталуня. Тогава представители на управляващата Народна партия на Рахой изтъкваха, че свикването на нов вот (последният беше преди две години) би накарало Мадрид да се откаже от клаузата, която задейства заради референдума за независимост в Каталуня и последвалата декларация, подписана от местните власти. Тази позиция се допълни два дни по-късно от няколко министри, които настояха Пучдемон да "поправи" позициите си за отделяне от Испания, които той защитава.

По програма комисия в Сената тлябва да обсъди в 17:00 ч. задействането на въпросния член 155 от Конституцията, поискано от Рахой и позволяващо на централното правителство да се намеси в Каталуня. Пучдемон имаше възможността лично да се яви на изслушване в комисията към горната камара на испанския парламент, за да защити позицията си. Обмисляше се дори възможност той да участва в дебат с Рахой или със заместника му Сорая Саенс де Сантамария.

В сряда след обяд обаче Пучдемон официално обяви, че няма да се яви пред Сената нито днес в 17:00 ч., нито в петък, когато трябва да е гласуването (в 13 ч. българско време). Първоначално той настояваше да пристигне в Мадрид по-рано - още във вторник, но му беше отказано с мотива, че Сенатът не може да съобрази графика си с него. Впоследствие от кабинета му в Барселона казаха, че той ще защити позицията си за независимост на Каталуня в писмен вид в петък. "Не ме учудва, че няма да отиде в Сената, той не иска диалог," каза говорителят на правителството Иниго Мендес де Виго.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти