Пучдемон обяви за незаконно замразяването на автономията на Каталуния
22.10.2017 | 09:45
econ.bg
Пучдемон обяви за незаконно замразяването на автономията на Каталуния
В реч, предавана по телевизията, Пучдемон обвини централната власт, че е нанесла"най-тежкия удар срещу институциите и хората в Каталуня от времето на ген. Франко насам"

Регионалният премиер на Каталуня Карлес Пучдемон обяви тази вечер за незаконно решението на централното правителство в Мадрид да замрази автономията на Каталуня и предупреди, че каталунците не могат да го приемат, предаде агенция "Ройтерс". Той поиска местният парламент да се събере, за да обсъди действията на премиера Мариано Рахой преди те да влязат в сила следващия петък.

В реч, предавана по телевизията, Пучдемон обвини централната власт, че е нанесла"най-тежкия удар срещу институциите и хората в Каталуня от времето на ген. Франко насам". Той ги нарече "атака срещу демокрацията".

По-рано тази вечер около 450 хил. демонстранти, по данни на общинската полиция, излязоха в центъра на Барселона на протест срещу решението на Мадрид да задейства член 155 от испанската конституция и с искане да бъдат освободени от ареста Жорди Санчес и Жорди Куишарт - лидери на организацията Национална каталунска асамблея и Омниум културал.

Демонстрантите бяха два пъти повече в сравнение с вторник вечер, когато 200 хил. души излязоха на улицата да протестират срещу арестуването на двама каталунски лидери.

Към протестната акция се присъединиха Карлес Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и други членове на регионалното правителство.

Демонстрантите носеха "естелада" - неофициалното знаме на Каталуния, което е символ на привържениците на независимостта. Те скандираха "Права, самоуправление и свобода за двамата Жорди".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти