Първанов вижда сериозна криза в управлението
07.12.2010 | 13:28
Първанов вижда сериозна криза в управлението
В работата на отделните министри има доста пробойни, заяви президентът

Според президента Георги Първанов скандалите от последните дни показват, че е налице сериозна криза в управлението. Това е само повърхността, върхът на айсберга, това идва да покаже, че е налице наистина една сериозна криза в управлението, каза държавният глава, помолен да коментира последните скандали в държавата като случаите с Калина Илиева и с болницата в Горна Оряховица.

Скандалите не само, че не оздравяват, те катализират в негативна посока тази криза и аз мисля, че министър-председателят би трябвало да вземе бързи и енергични мерки, защото нещата отиват на много зле, каза Георги Първанов, цитиран от БТА.

На въпрос какви мерки трябва да бъдат взети държавният глава каза, че това го решава министър-председателят и допълни, че когато той има проблеми в президентството, мерките си ги набелязва сам. Не съм аз този, които ще кадрува в Министерския съвет, това е работа на премиера, но без съмнение в много от секторите нещата изглеждат зле, каза президентът Първанов попитан за искането на Иван Костов за оставки на министри.

Държавният глава отбеляза, че той е коментирал политиките, не работата на отделните министри и вижда, че има доста пробойни.

Във връзка със случая с Калина Илиева президентът коментира, че отговорността е политическа и персонална. Той посочи, че този, който е предложил и утвърдил Калина Илиева, би трябвало да знае всичките неща около нея при вземането на решението, още повече, че година след това няма как те да не са се знаели. Имаше много сигнали в публичен план, в медиите за това, че госпожата е некомпетентна, че няма съответния ценз, но въпреки това не беше взето предвид. Смяташе се, че враговете на управлението предизвикват подобен дебат и така и не се обърна внимание на нещо, което смятам, че беше важно да бъде решено още преди една година, посочи президентът Първанов.

Попитан за мнението, изразено от премиера, че за депутатите, отишли да получат скъпи телефони, е достатъчна санкция медийните шамари и глобата, която им е наложена, президентът каза, че не може да се съгласи с това, защото не може да се прилагат двойни стандарти. Тогава когато един гражданин направи подобна грешна стъпка, когато пристъпи и закона и морала, той получава не само медийни шамари, но получава и санкция по силата на закона, посочи Георги Първанов. Попитан дали би могло да се говори за изтегляне на тези депутати от парламента, Георги Първанов посочи, че нещата стоят доста сложно, защото съществува мандат. Според Георги Първанов не е въпросът в това само партиите да могат да изтеглят депутати. Бих разширил това предложение - избирателите да могат да оттеглят, защото един народен представител е избран не само с гласовете на една отделна партия- т.е. да не партизираме решението, а да се опитаме да го видим в по-широк план, посочи президентът Първанов.

Той отговори на журналистически въпроси след като участва в Общото събрание по повод 90-та годишнина от създаването на УНСС.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти