Първа туристическа обиколка на Алепо
26.05.2017 | 16:55
econ.bg
Първа туристическа обиколка на Алепо
Това е първият тур за туристи, след като града бе освободен от правителствените части с помощта на Русия

Първата туристическа обиколка на най-древния град в света Алепо събра над 300 ученици, студенти и пенсионери от различни краища на Сирия, предава БГНЕС.

Те успяели да разгледат забележителностите на града – джамията на Омеядите, Цитаделата и амфитеатъра. Това е първият тур за туристи, след като града бе освободен от правителствените части с помощта на Русия. „По туристическия маршрут в старата част на града вече са открити ресторанти и магазини за сувенири. В момента заявките за посещения са по линия на вътрешния туризъм“, съобщи туроператорът Самер ал-Шаях. Той припомни, че признатият от ЮНЕСКО за най-древен град в света преди кървавия конфликт е бил посещаван от 7 милиона туристи годишно. 

Боевете не са подминали и историческите паметници. 

Джамията на Омеядите, построена през 8 век, е пострадала. Бунтовниците са взривили при отстъплението си нейната южна стена, разбили са колоните и са унищожили 45-метровото минаре. 

Екскурзията завършва с музикално представления в древния амфитеатър. От градската управа се надяват бързо да възстановят хотелите, за да могат да приемат все повече гости и да съживят местната икономика. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти