Пътникопотокът на летищата в Бургас и Варна надхвърля два пъти очакваното
14.08.2018 | 16:40
econ.bg
Пътникопотокът на летищата в Бургас и Варна надхвърля два пъти очакваното
За първите 6 месеца от 2018 г. ръстът на пътниците на бургаското летище е 12.1% спрямо същия период преди година. Летището във Варна записва още по-добри резултати, като до юли включително ръстът е 25.6%

Броят на пътниците на летищата в Бургас и Варна от началото на годината е почти двойно по-голям от очаквания. Това се разбира от отчета на компанията "Фрапорт". Тя има 60% участие във "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт", която е концесионер на двете черноморски летища, като неин местен партньор е компания от групата на "Химимпорт".

За първите 6 месеца от 2018 г. ръстът на пътниците на бургаското летище е 12.1% спрямо същия период преди година. Летището във Варна записва още по-добри резултати, като до юли включително ръстът е 25.6%.

Така средният ръст за двете летища е 17.3%. В началото на годината очакванията на концесионера на аерогарите бяха за ръст на пътниците от около 10%.

До края на юли през бургаското летище са преминали над 1.8 млн. пътници, а през варненското - 1.2 млн.

Заради ръста по морето "Фрапорт" планира някои разширения, които трябва да станат през 2019 и 2020 г. В Бургас трябва да се разшири зоната за регистрация в терминал 2 с 12 допълнителни гишета за чекиране. Предвидено е да бъде увеличен и паркингът, като са необходими и допълнителни рентгенови машини. Ще са необходими и някои разширения на капацитета на летателните полета и на двете летища.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти