Пътуващите с влак продължават да намаляват, тази година спадът ще е 5%
22.10.2016 | 17:00
econ.bg
Пътуващите с влак продължават да намаляват, тази година спадът ще е 5%
До края на годината "БДЖ-Пътнически превози" ще обяви процедура за купуване на 15 нови мотриси. Планира се те да се движат по линиите София-Бургас и София-Димитровград

Тенденцията за постоянен спад на пътуващите с влакове продължава и тази година се очаква той да е 5%. Това се разбра от думите на управителя на "БДЖ - Пътнически превози" Димитър Костадинов.

Не предстои поскъпване на билетите за влаковете, каза във Варна Костадинов, цитиран от БТА. Една от причините е, че броят на пътниците непрекъснато намалява, като всяка година спадът е между 5 и 10%. За 2016 г. се очаква намалението да е 5%, посочи той. Въпреки това управителят на дружеството увери, че БДЖ не планира закриване на линии.

До края на годината "БДЖ-Пътнически превози" ще обяви процедура за купуване на 15 нови мотриси. Планира се те да се движат по линиите София-Бургас и София-Димитровград. Костадинов посочи, че действащите мотриси "Сименс" са почти изплатени – оставали само две вноски, но проблемът е в поддръжката и ремонта им.

Министърът на транспорта Ивайло Московски припомни, че се планира средствата за новите мотриси да дойдат от концесията на Летище София. За да бъде финансирано купуването им, трябва да приключи процедурата за концесионирането, каза той. В рамките на процедурата за осигуряването на нови мотриси, ще бъде поставено изискване към доставчика да изгради депо в България за техния сервиз и поддръжка.

Проучвания са показали, че няма никакъв интерес към приватизацията на "БДЖ-Товарни превози", каза още Московски. "Вариантът е то да се преструктурира малко, за да намаляват поне оперативните му загуби", обясни той.

Министърът на транспорта и управителят на "БДЖ-Пътнически превози" бяха сред официалните гости на отбелязването на 150-годишнината от въвеждането в експлоатация на първата в България железопътната линия Варна-Русе.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти