Работещите в малки търговски обекти в Гърция обявиха извънредна стачка на 7 май
04.05.2017 | 13:45
econ.bg
Работещите в малки търговски обекти в Гърция обявиха извънредна стачка на 7 май
Повод за стачката е решението на правителството да въведе принудителна седемдневна заетост

Работещите в малки търговски обекти в Гърция обявиха извънредна стачка, която ще бъде в неделя, 7 май. Синдикатите в южната ни съседка разкриха, че хиляди магазини няма да работят в този ден. Всеки отворен търговски обект пък ще бъде блокиран от протести.

Повод за стачката е решението на правителството да въведе принудителна седемдневна заетост. Синдикатите имат подозрение, че по този начин властта цели да защити интересите на големите международни вериги, които имат достатъчно средства да си позволят да плащат за извънреден труд. По този начин малките частни магазини можело да фалират.

Заради седемдневната работна седмица много от работещите в големите търговски вериги вече започнаха съдебни дела срещу работодателите си, които ги принуждават да работят извънредно без заплащане. Според синдикатите този проблем тепърва ще се прехвърли и върху работещите в малките търговски обекти.

Синдикатите настояват да се спазва решението на Върховния съд, съгласно което принудителната седемдневна заетост е в нарушение на конституцията.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти