Работодателите предлагат да се въведат нов вид трудови договори
22.01.2019 | 15:30
econ.bg
Работодателите предлагат да се въведат нов вид трудови договори
Подобна реформа успешно е направена в Румъния и отдавна се прилага в Македония, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев

Работодателските организации настояват осигурителната тежест да бъде разпределена поравно между работодателя и наетия (вместо досегашните 60 към 40 на сто). Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, тъй като ще бъде компенсирано с увеличение на трудовите възнаграждения. За целта, с промени в Кодекса на труда, може да бъдат въведени нов тип трудови договори, смятат работодателските организации.

Работодателите посочиха сред приоритетите си за тази година и включване в трудовите и служебните договори на всички осигурителни и данъчни разходи на работодателя за съответния работник или служител и отчитането им за статистически цели в брутния размер на средната заплата. За да не се промени нетният доход на работещите, ако се увеличи осигурителната тежест, бизнесът ще поеме ангажимент за увеличение на заплатите.

Подобна реформа успешно е направена в Румъния и отдавна се прилага в Македония, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той посочи, че по този начин ще се внесе повече прозрачност и съпоставимост. Велев изтъкна, че този подход няма да повиши доходите на хората, което ще стане през повече и по-добра работа.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти