Работодатели и синдикати отново не се разбраха за добавката за прослужено време
06.11.2017 | 16:00
econ.bg
Работодатели и синдикати отново не се разбраха за добавката за прослужено време
Този процент е регламентиран в Кодекса на труда и в съответните наредби към него

Дали да има клас „Прослужено време“ или не? Представители на най-големите работодателски и синдикални организации се срещнаха, за да обсъдят какво да се случи с тази надбавка. В момента ситуацията е следната – всеки работник и служител, нает на трудов догвор, има право на допълнителен процент върху възнаграждението си, който се определя от неговия професионален стаж – прослужените години. Този процент е регламентиран в Кодекса на труда и в съответните наредби към него. Той не може да бъде по-нисък от 0,6 на сто за всяка година стаж, в редица дейности – съдебна система, силови структури, държавна администрация, той стига до 2 процента.

„Многократно беше декларирано, че работодателите са абсолютно готови и съгласни всичко, което досега е начислено на хората по системата, тази добавка да остане в основните им заплати и оттук нататък да се договаря с колективно договаряне", посочи Теодор Дечев от АИКБ.

„Българското допълнително възнаграждение има аналог не само в ЕС, но и извън него и категорично не е отживелица“, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Работодателите от години предлагат добавката да се дава не за прослужено време, а за резултати. Според синдикатите в оценката на работата обаче има субективизъм и това не е удачен вариант. Последваха и международните примери как в Европейския съюз са се решили въпроса с прослуженото време. Конкретното сравнение беше със Словения, където се подписва колективен трудов договор.

В крайна сметка дебатите между работодатели и синдикати прераснаха в спорове по други теми като колективните трудови договори, изчисляването на минималната заплата и за пореден път не се стигна до консенсус.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти