Раздават изравнителните сметки от 2 до 5 юли
29.06.2016 | 13:49
econ.bg
Раздават изравнителните сметки от 2 до 5 юли
53% от абонатите ще платят по-малко или сума, равна на фактурираната

Изравнителните сметки за парно на столичните абонати на Нелбо ще бъдат раздадени в периода 2-5 юли. Сметките, които ще получат софиянци, са направени съгласно изискванията на последните промени в наредбата за топлоснабдяването. Всички абонати на компанията могат да проверят сметките си и онлайн на страницата на компанията.

След преизчисленията тази година 45% от абонатите са с по-ниски сметки от сумите, които са им били фактурирани през зимата. 47% от софиянци ще имат да доплащат, а 8% са платили това, което са консумирали. 14% ще доплащат суми между 10 и 50 лв., 9% - между 51 и 100 лв. и 5% между 101 и 150 лв. 

"Тенденцията в изминалия сезон е ръст на интереса към месечен отчет сред жителите на София", заяви Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо.

Чрез отчитане на месечна база абонатите избягват годишна изравнителна сметка и всеки месец плащат това, което са консумирали за отопление и топла вода.  

Наблюдава се спад на абонатите, които не са отворили на отчетниците спрямо предходната година, като тази година те са под 2%. Те ще получат сметки на пълна мощност, като съгласно последните промени в наредбата, им е начислена топла вода до 280 л. на денонощие на обитател. Подобни начисления се правят и на хора, чиито водомери не са изрядни (стари, без пломба, с повреда и т.н.). 

Между 240 лв. за едностаен и 324 лв. за тристаен апарт. е била средната сметка в София за ползване на топла вода за изравнителния годишен период, според предварителния резултат на изчисляване на сметките.  

През август топлофикационното дружество ще фактурира сумите от изравнението към абонатите. До края на септември 2016 г. столичните абонати имат право да поискат индивидуален отчет срещу заплащане, ако не са отчетени до момента. С тази дата изтичат всички срокове за рекламации по изготвените изравнителни сметки за периода май 2015 - април 2016 и компанията няма право да извършва корекции по тях.  

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти