Разкол в ЕС относно китайските соларни панели
28.05.2013 | 15:20
Разкол в ЕС относно китайските соларни панели
Европейската комисия настоява за строги тарифни санкции на китайския внос в сектора

Държавите членки се разцепиха на две относно наказателните тарифи на вноса на китайски соларни панели, съобщава „Би Би Си“, позовавайки се на дипломатически източници. Тарифите са подкрепени от страни като Италия и Франция, докато на обратното мнение са Германия, Великобритания и Холандия. Поне 14 от общо 27-те страни членки смятат, че няма нужда от наказателна мярка спрямо Китай.

Вносът на соларни панели е трън в очите най-вече на Европейската комисия. Според институцията китайските компании подбиват конкуренцията и не дават шанс на други играчи на пазара. Комисарът по търговията Карл де Гухт гневно обяви, че азиатската държава оказва натиск върху някои страни.

Китайците няма да ме впечатлят със своя натиск върху някои от държавите-членки“, отсече той пред търговската комисия на Европейския парламент.

Де Гухт предлага облагане в размер на близо 47% на китайския внос. По думите му те така или иначе се продават на изключително по-ниски цени и вредят на конкуренцията в сектора. Анти-дъмпинговите мерки, които ЕК иска да предприеме, са най-мащабните в историята ѝ. Те обхващат близо 21 милиарда евро в лицето на китайски соларни панели, продаващи се на територията на ЕС.

В съвсем отделно разследване, европейските институции проверяват под лупа и държавните субсидии, които Китай дава на своя телекомуникационен сектор, важащ на територията на ЕС.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти