Разпети петък е
26.04.2019 | 10:00
econ.bg
Разпети петък е
Богослуженията в най-тъжния ден от годината за православните християни, проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син

Днес е Разпети петък - денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Богослуженията в най-тъжния ден от годината за православните християни, проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син. 

Патриарх Неофит се включи в служението "Царски часове" в патриаршеската църква "Света Неделя" в София, като пожела на всички българи: "На Разпети петък си спомняме страданията на Господа Исуса Христа и се стараем да следваме Христа по неговия път към Голгота и Възкресението. Нека да се вдъхновим от величието на Спасителя и на неговия подвиг, за който сме честити като православни християни да го имаме като пример в живота. Пожелавам духовни настроения и светли предстоящи празници".

След края на сутрешната литургия се изнася Светата Плащеница, символизираща погребаното Христово тяло, а след това се полага пред олтара, където хората минават под нея, за да съпреживеят страданието на Божия син, на Разпятието в последните часове преди неговата смърт и в очакване на неговото Възкресение.

Иконом Николай Георгиев от отдел "Връзки с обществеността" на Светия синод обясни: "Хората минават под Плащеницата, тест символично се съпогребват с Христос, за да станат съучастници в смъртта и в погребението, и във възкресението Му. Много често има термина "за здраве", "за здраве". Не. Тука е съучастие".

От 18.00 часа в митрополитската катедрала "Света Неделя" ще бъде отслужено богослужението "Опело Христово", оглавено от Българския патриарх Неофит и съпроводено от литийно шествие около храма.

Православните християни трябва да се вдъхновят от подвига на Иисус Христос и да го имат като пример. Това послание отправи Негово Светейшество патриарх Неофит на Разпети Петък, предаде репортер на БГНЕС.

„На Разпети Петък си спомняме страданията на Господа Иисус Христос и се стараем да следваме Господа в неговия трънлив път към Голгота и Възкресението. Нека да се вдъхновим от Величието на Спасителя и Неговия подвиг, за който сме честити като православни християни да го имаме като пример на живот“, обърна се патриарх Неофит към православните християни.

Днешният Велики петък е най-тежкият ден за Божия син и драматичен ден за всички християни. Иисус трябва да отговаря на подстрекателските въпроси на Синедриона, за да бъде обвинен в богохулство и съден според юдейските закони. След като не успяват с тази стратегия, съдиите Го обвиняват, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея. Така те Го предават на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той също смята обвиненията за неверни и предлага да Го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: “Разпни го, разпни го”. Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в екстаз “Осанна, Осанна”. 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти