Разработва се платформа за листване на малки и средни предприятия на фондовата борса
09.02.2017 | 15:30
econ.bg
Разработва се платформа за листване на малки и средни предприятия на фондовата борса
Очаква се платформата да заработи в следващите 6 до 9 месеца. Кои са държавните предприятия, които ще излязат на Фондовата борса министърът не пожела да коментира

Министерството на икономиката разработва платформа за участие на малките и средните предприятия в търговията на Българската фондова борса. Разглежда се и списък от държавни предприятия, които да бъдат търгувани през Фондовата борса. Това съобщи служебният министър на икономиката Теодор Седларски, който откри днешната борсова сесия.

След като удари камбаната, министър Седларски каза, че за Министерството на икономиката капиталовият пазар е много важен фокус на внимание. „Ние следим със задоволство как се повишават борсовите индекси и 30-процентово им увеличение, както и повишените обеми на търговия са знак за икономически подем. Това е сигнал за съживяване на българската икономика и ние в министерството ще работим заедно с борсата за привличане на повече внимание към капиталовия пазар, както вътре в страната, така и навън", посочи министърът.

На свой ред изпълнителният директор Иван Такев обяви, че на 18 май Българската фондова борса (БФБ-София) планира съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) да представи в Лондон на чуждестранни инвеститори възможностите за търговия у нас.

„В момента дискутираме участието и на други институционални партньори за привличането на достатъчно инвеститори към самото събитие. Тук е ролята на нашите партньорства в Лондон и Франкфурт, които с контакти на локално ниво могат да помогнат за привличането на чуждия поглед към нас", допълни другият изпълнителен директор Васил Големански.

След срещата между тримата стана ясно, че са обсъждани мерки за развитието на капиталовия пазар и помощта, която държавата може да окаже.

Министър Седларски съобщи за повишаването на основните борсови индекси с повече от 30 на сто в сравнение с миналата година, което е и показател за растеж на икономиката. В подкрепа на малките и средните предприятия министерството, в партньорство с борсата, подготвят и паралелна платформа, която при облекчени условия да насърчава участието на малките фирми в борсовата търговия.

По примера на други страни даже и съседни на нас, които са въвели такава система.

Очаква се платформата да заработи в следващите 6 до 9 месеца. Кои са държавните предприятия, които ще излязат на Фондовата борса министърът не пожела да коментира.

В момента се преглежда списък с всички предприятия, в които държавата има миноритарен дял, които могат да получат ресурс през борсата. Пред журналисти министърът на икономиката отказа да назове имена на конкретни предприятия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти