Разширява се обхватът на Програмата за развитие на селските райони
19.04.2013 | 11:30
<p>Отляво надясно: Служебният вицепремиер и министър по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова и еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан</p>
Трябва да се покрият "белите петна" в околностите на големите градове, заяви в Брюксел министърът по евросредствата

Още над 30 общини ще могат да ползват европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Решението е заложено в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) в рамките на следващата Многогодишна финансова рамка на Европейския съюз (2014-2020 г.), информират от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Това стана ясно след проведените работни срещи между българския служебен вицепремиер и министър по управлението на средствата от ЕС Илияна Цанова, еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан и комисаря по въпросите на селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чолош.

Служебният зам.-министър председател е на посещение в Брюксел. Разговорите са поискани от българска страна, се пояснява в правителственото съобщение.

По думите на Цанова настояването на България е да се разшири териториалният обхват на субсидиите по ПРСР и да се промени дефиницията за селски район. Това е необходимо, за да имат всички общини равен достъп при кандидатстването и "да се покрият "белите петна" в околностите на големите градове".

"Информирахме комисар Хан и комисар Чолош за промяната в дефиницията, която ще направим и получихме подкрепа", допълни вицепремиерът.

Промените ще залегнат в Споразумението за партньорство между Република България и Европейския съюз за новия програмен период 2014-2020 г.

Илияна Цанова допълни, че общините ще трябва да си сътрудничат помежду си и да работят с различни министерства, за да разработват интегрирани проекти, при които най-рационално да се използва наличният финансов ресурс.

"Още тази седмица започваме активни консултации с Националното сдружение на общините в България и с представители на ресорните министерства по темата", добави тя.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти