Рахой обеща икономически растеж, ако Каталуния успее да се върне към „нормалността“
05.12.2017 | 13:15
econ.bg
Рахой обеща икономически растеж, ако Каталуния успее да се върне към „нормалността“

Испанският премиер Мариано Рахой обеща икономическият растеж на страната да стигне до 3% през следващата година, но само ако Каталуния се върне към „нормалността“.

В пика на каталунската криза в средата на октомври централното правителство в Мадрид понижи прогнозите си за растеж за 2018 г. до 2,3% от 2,6% - значителен спад от очакваните 3,1% за 2017 г. „Ако възстановим нормалността, стабилността и спокойствието тези 2,3% растеж ще станат 3% следващата година“, каза Рахой по време на среща на своята Народна партия в Матаро край Барселона.

Мадрид разпореди провеждането на предсрочни регионални избори в Каталуния на 21 декември, след като отстрани правителството на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и разпусна парламента заради едностранното обявяване на независимост.

Международни организации като Международния валутен фонд (МВФ) и Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) вече предупредиха, че може да има финансови последствия от кризата в четвъртата най-голяма икономика в еврозоната. Каталуния генерира около 20% от испанския БВП.

Заради кризата в региона през октомври беше отчетено забавяне в продажбите на нови коли, туризма и търговията на дребно. Предизборната кампания в Каталуния започва официално във вторник, като според социологическите проучвания силите за и против независимостта са с равни резултати.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти