Регулаторът одобри по-малко поскъпване на газа от исканото от "Булгаргаз"
30.03.2018 | 15:00
econ.bg
Регулаторът одобри по-малко поскъпване на газа от исканото от "Булгаргаз"
При утвърждаване на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром експорт" и прилага изцяло залегналата в него методика

Цената на природния газ се повишава с 2.6% от 1 април, реши енергийният регулатор. Предложението на "Булгаргаз" беше за поскъпване с 4.8%, но още преди седмица се разбра, че регулаторът не го приема. Според него държавният доставчик има надвзет приход от над 5 млн. лв.

Още при откритото обсъждане на темата преди седмица държавната компания изрази несъгласие с тази постановка и даже заплаши регулатора със съд.

При утвърждаване на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром експорт" и прилага изцяло залегналата в него методика, съгласно която се вземат предвид движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и промените в курса на щатския долар спрямо лева.

Правомощията на регулатора са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба №2 за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества, се казва в съобщение на регулатора.

Така след решението цената на газа от 1 април става 361.82 лв. за 1000 куб.м без акциз и ДДС.

Това увеличение не води до промяна в цената на парното, както и на тази на електрическата енергия за битовите потребители и небитовите потребители на регулирания пазар.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти