Реджеп Ердоган призова банките да кредитират с по-ниски лихви
23.10.2018 | 11:15
econ.bg
Реджеп Ердоган призова банките да кредитират с по-ниски лихви
Ердоган, който сам се описва като "враг" на лихвените проценти, посочи, че високата инфлация в Турция се дължи на високите лихвени ставки и настоя за сетен път за по-ниски разходи по кредитите

Турските банки трябва да предлагат на предприемачите заеми с по-ниски лихви, за да се увеличат инвестициите, заяви във вторник президентът на страната Реджеп Ердоган, предаде държавната Анадолска агенция, цитирана от Ройтерс.

Ердоган, който сам се описва като "враг" на лихвените проценти, посочи, че високата инфлация в Турция се дължи на високите лихвени ставки и настоя за сетен път за по-ниски разходи по кредитите.

Трябва да се има предвид, че притесненията по отношение на контрола на Реджеп Ердоган върху паричната политика и способността на Турската централна банка да се бори с инфлация при наличието на политически натиск допринесоха за рязка обезценка на турската лира спрямо щатския долар с около 33% в рамките на настоящата година.

"Целият финансов сектор трябва да отвори пътя на предприемачите за инвестиции, особено при предоставянето на заеми, които да не са с високи, а да са с по-ниски лихви", заяви Ердоган, цитирана от държавната Анадолска агенция. "Тези ниски лихвените ставки ще понижат инфлацията, което все още е повод за тревога", допълни той.

Ройтерс напомня, че Централната банка на Турция повиши основния си лихвен процент с цели 6,25% през септември до рекордно висока лихва от 24 на сто, за да спре рязко нарастващата инфлация и да подкрепи драматично обезценяващата се местна валута.

Според последните данни на официалната статистика потребителската инфлация в страната удари почти 25% през септември, достигайки най-високо ниво от 15 години насам и засилвайки фокуса на внимание върху това, дали Централната банка ще трябва отново да увеличи драстично лихвените си ставки.

Последно проучване на Ройтерс показва, че 12 от анкетирани 15 водещи икономисти очакват Турската централна банка да заеме твърда позиция по отношение на ново повишение на лихвите на предстоящото този четвъртък редовно заседание.

Междувременно Реджеп Ердоган отбеляза, че неговият възглед за инфлацията и лихвените проценти може да предизвика конфликти с академичните среди. "Това е нещо, в което вярвам, защото е доказано. Докато говорят, те (академичните среди) не предоставят доказателства, а ние (управляващите) даваме доказателства, докато говорим", заявки турският президент и допълни: "Ето защо застъпвам този принцип: високите лихви са причината, а инфлацията е резултат".

Коментарите на Ердоган провокират нов натиск от продажби на турската лира преди предстоящото по-късно тази седмица важно заседание на централната банка. Негативно влияние върху турската лира и върху останалите валути на т.нар. развиващи се пазари оказва и подновеното напрежение на световните фондови борси.

Във вторник американският долар поскъпва с 1,62% към 7-дневен връх от 5,7768 турски лири, а еврото нараства с 1,64% към 7-дневен връх от 6,6200 лири. Подновеният спад на турската лира е факт само дни, след като на 18-и октомври тя поскъпна към двумесечни върхове спрямо долара и еврото на нива съответно от 5,5154 и от 6,3605 лири в резултат на освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън, чието арестуване в Турция през последните години беше в основната на ескалация на политическото и търговско напрежение между Вашингтон и Анкара.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти