Рекорден брой жени печелят предварителните избори в САЩ
3
20.08.2018 | 10:10
От: Econ.bg
Рекорден брой жени печелят предварителните избори в САЩ

Рекорден брой дами печелят предварителните избори на Демократическата и на Републиканската партия, с които те определят кандидатите си за междинните избори в началото на ноември за двете камари на Конгреса, за губернаторски кресла в някои от щатите и за щатски законодателни институции.

Очаква се през есента значително да се увеличи броят на жените на изборни длъжности и с тяхна помощ да се промени общественият дебат по въпроси като здравеопазване, имиграция, образование и контрол над оръжията.

Повечето от тези кандидати са демократи, някои от които се впускат в надпревара за първи път. Те твърдят, че мотивацията им да се кандидатират е желанието за промяна, но и други фактори като например движението #MeToo.

Около 200 жени водят в първичните избори на различни места, сочи анализ на резултатите от вота. Рекорден брой от 19 дами печелят в предварителните турове за място в Сената. И за пръв път 13 жени са номинирани в надпреварата за губернаторски длъжности в една и съща избирателна година./ БНР

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти