Рияд ще понижи през април цените на почти всички сортове петрол за износ
06.03.2018 | 14:40
econ.bg
Рияд ще понижи през април цените на почти всички сортове петрол за износ
Най-значително ще се понижи стойността на Extra Light за купувачите от Северозападна Европа – с 1,75 долара за барел. Така през следващият месец на практика той ще е по-евтин от сорта Brent с 1,3 долара за барел

Саудитска Арабия през април ще понижи цените на почти всички сортове петрол, експортирани за Азия и Европа, а също така и на „леките“ сортове, доставяни за САЩ, става ясно от съобщение на компанията Saudi Aramco.

Най-значително ще се понижи стойността на Extra Light за купувачите от Северозападна Европа – с 1,75 долара за барел. Така през следващият месец на практика той ще е по-евтин от сорта Brent с 1,3 долара за барел.

Другите сортове петрол за европейските клиенти намаляват между 0,95 – 1,4 долара за барел.

За азиатските купувачи от следващият месец най-съществено ще се понижи стойността на т.нар. леки сортове петрола (с 0,5 0 0,6 долара за барел). Стойността на сорта Medium ще се понижи с 0,35 долара за барел, а Heavy – с 0,3 долара за барел. В резултат те ще са от порядъка на 0,44 и 1,84 долара за барел по-евтино от средната цена на петрола, предлаган от Оман и Дубай.

За САЩ цените на лекият петрол ще се понижи с 0,2 долара за барел.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти