Росатом получи разрешение да строи атомна централа в Южна Турция
16.06.2017 | 12:40
econ.bg
Росатом получи разрешение да строи атомна централа в Южна Турция
Ще бъдат изградени четири атомни енергоблока. Проектът беше замразен преди време, след като турската авиация свали руски бомбардировач на границата със Сирия през ноември 2015 година

Руската държавна корпорация Росатом получи вчера разрешение от турския регулатор на енергийния пазар да започне строителството на АЕЦ „Акую" в Южна Турция. Проектът е оценен на 20 млрд. долара, съобщи агенция „Ройтерс".

Ще бъдат изградени четири атомни енергоблока. Проектът беше замразен преди време, след като турската авиация свали руски бомбардировач на границата със Сирия през ноември 2015 година. Когато отношенията между Москва и Анкара се нормализираха и работата по АЕЦ „Акую" бе възобновена.

Предварителните разчети са изграждането на атомната централа да бъде завършено през 2023 година и след като бъде пусната на пълна мощност ще осигурява 6-7 процента от нужната на Турция електроенергия, съобщи управлението за контрол и регулиране на енергийния пазар в Туриця (EPDK).

Напоследък Росатом продаде няколко ядрени реактора на развиващи се страни, прилагайки схемата, по която Русия финансира, строи и експлоатира АЕЦ, като продава произведената електроенергия. Този модел е критикуван, тъй като съществуват опасения, че Москва може да използва тази икономическа схема за политическо влияние.

Според съобщението на EPDK, на проектната компания Akkuyu Nukleer AS, собственост на Росатом, е предоставен лицнз за 49 години да използва и управлява АЕЦ „Акую".

Практически Турция е 100 процента зависима от внос на енергийни ресурси, затова през 2013 година Турция поръча на Росатом да изгради 4-реакторна атомна централа с мощност 1200 мегавата всеки.

Турция харчи за внос на енергийни ресурси средно по около 50 млрд. долара годишно, а търсенето на електроенергия в страната се разраства най-бързо в Европа. Анкара иска до поистегна минимум 5 процента собствено производство на електроенергия, за да намали зависимостта си от природен газ, който се внася предимно от Русия.

Според съобщението на EPDK от вчера, Akkuyu Nukleer се е съгласила да ускори строителството, за да пусне в експлоатация атмоната централа до 2023 година, когато ще се честват 100 години от създаването на Република Турция, а не през 2025 година, както по-рано се договориха Москва и Анкара.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти