Румен Порожанов: Създаваме съвместно предприятие със Саудитска Арабия
07.03.2019 | 10:40
econ.bg
Румен Порожанов: Създаваме съвместно предприятие със Саудитска Арабия
Акционерите са с участие 50 на 50. Предприятието ще разработи бизнес план и ще трябва да стане логистична точка, в която родните производители и частния саудитски бизнес да водят преговори за бъдещи инвестиции

Министерският съвет одобри създаването на съвместно предприятие между Министерството на земеделието, храните и горите и Компанията за инвестиции в земеделието и животновъдството (SALIC) на Кралство Саудитска Арабия.

Акционерите са с участие 50 на 50. Предприятието ще разработи бизнес план и ще трябва да стане логистична точка, в която родните производители и частния саудитски бизнес да водят преговори за бъдещи инвестиции.

Това каза министърът на земеделието, горите и храните Румен Порожанов, предаде БГНЕС.

Министърът подчерта, че капиталът за създаването на предприятието е 200 000 евро.

„В момента имаме искане за 10 000 живи животни, така че ние работим по този въпрос. Искаме да уточним точно какви породи искат и дали те могат да бъдат малко по-различни. Със Саудитска Арабия говорихме и за изграждането на фуражен завод, който свихме до завод за фибри – това е добавка към хранителния компонент на животните. От там проявяват интерес към 1 млн. тона люцерна, което означава, че ние трябва да имаме люцерна от 1,5 млн. дка и за 1 млн. живи агнета, защото техният пазар годишно е между 6 и 8 млн. годишно, но ние нямаме този капацитет“, коментира Порожанов.

На въпрос дали има повишаване на цените на агнетата с оглед наближаващия Великден, Порожанов отговори, че се наблюдава леко увеличаване на продажните цени и добави, че тези дни ще поиска среща чрез турския министър с тяхното държавно предприятие по този въпрос.

„Турция се интересува от малко по-тежки животни – между 35 и 50 кг, така че можем да оферираме и ние, въпреки, че те си имат достатъчен брой животни и в момента нямат нужда“, поясни той.

„Ние нямаме стокообмен с Русия в сектор земеделие. Ние имаме вино и консерви. Русия, благодарение на ембаргото за внос от ЕС, създаде свои собствени мощности, които са с много кредити”, обясни министърът и подчерта, че там имаме пазар и за български вина. По думите му над 5 млн. литра вино годишно се изнася за Русия.

Порожанов обяви още, че в момента се прави преброяване на дивите прасета във Варненска област, заради нови случаи на Африканска чума и откритото преди две седмици диво прасе, което е умряло от тази болест.

„Около Исперих са намерени още две животни. Масово се правят огледи и в момента тече преброяване на популацията на дивите прасета. Проблемът е, че след като имаме заразени животни, те са вероятен източник за зараза на всички в стадото“, заяви той и добави, че са разтревожени, защото с наближаването на пролетно-летния сезон трафикът от Румъния и други заразени зони създава предпоставка за пренасянето на заразата зад граница.

Той обясни, че дезинфекцията продължава и посочи, че заболяването е видимо и не може да бъде скрито, ако проникне в индустриална ферма.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти