Румен Радев: Правителството показа кураж, като избра темата Западни Балкани
18.06.2018 | 15:30
econ.bg
Румен Радев: Правителството показа кураж, като избра темата Западни Балкани
Борисов предлага затваряне на всички граници в Европейския съюз

Президентът Румен Радев отправи топли думи към правителството по време на пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС. Според него то е показало кураж като е избрало много трудна тема за председателството като Западните Балкани. „Българското правителство показа характер като пое тази много крехка тема. Но някой трябваше да започне. Българското правителство показа постоянство като върна темата за Западните Балкани в една много деструктивна среда. Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог“, заяви държавният глава. Според него изпълнителната власт е разработила точните приоритети за председателството.

На форума говори и премиерът Борисов. Той предложи да бъдат затворени всички граници в Европейския съюз, за да се спре потокът от нелегални мигранти. "България се справи без много да приказваме, без много да се оплакваме, ние си създадохме надеждна охрана на българо-турската граница - с необходимите заграждения, с допълнителни полиция, кораби и от година и половина България има нова ситуация. На картата ще видите, че нашата граница, която се охранява, е колкото гръцката. Затова предлагаме компромисен вариант, който ще защитавам на Европейския съвет - на първо място предлагаме незабавна превенция, а тя включва затваряне на всички граници в ЕС", заяви Борисов. И продължи: ""Официално всеки, който иска да влезе в ЕС, трябва да влезе на контролно-пропусквателните пунктове (КПП) - там да му се видят отпечатъците, да се прегледа, да се види. Това не е нещо по-различно от това, което се прави в САЩ, Канада и където и да е. От къде накъде Европа да е като един разграден двор. Това е груба грешка".

"Държавите да се делят вътре в Европа. Държавите, които сме на първа линия, ако трябва да бъдат подпомагани, да се подпомогнат, и всичко да отиде на КПП. Ако не са спазени изискванията, който откъдето е дошъл да се върне там, откъдето идва", каза още Борисов, цитиран от Дарик радио.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти