Румен Радев отличи български иновативни предприемачи за високите им постижения
08.02.2019 | 17:30
econ.bg
Румен Радев отличи български иновативни предприемачи за високите им постижения
60 представители на утвърдени и новосъздадени компании получиха правото да използват марката “Високи постижения в иновациите” на фондация „Приложни изследвания и комуникации" като знак за своите успешни разработки в областта на ИТ сектора

Президентът на България Румен Радев връчи на финалистите в конкурса “Иновативно предприятие на годината” за 2016, 2017 и 2018 г. марката “Високи постижения в иновациите”. Отличието се дава за първи път за високо качество и оригиналност на иновациите на българските фирми, за въздействието им на националния и световен пазар, върху околната среда и обществото, за ефективност на бизнес модела. На церемонията президентът изтъкна иновативността като най-ефективният механизъм за постигане на висок и устойчив икономически растеж. Той допълни, че териториалното разпределение на иновациите в една държава е критерий за хармоничното развитие на регионите.

60 представители на утвърдени и новосъздадени компании получиха правото да използват марката “Високи постижения в иновациите” на фондация „Приложни изследвания и комуникации" като знак за своите успешни разработки в областта на ИТ сектора, в производството, в сферата на услугите, за научни постижения, за нови социални услуги.

На церемонията, която е част от кампанията на конкурса “Иновативно предприятие на годината 2018”, президентът Румен Радев подчерта: „Иновативността е най-ефективният механизъм за постигане на висок и устойчив икономически растеж, а за това една държава трябва да има точно хора като вас - с отворен ум, критично мислене, борбеност да отстояват идеите си“. Държавният глава обърна внимание, че териториалното разпределение на иновациите в една държава е критерий и за хармоничното развитие на регионите. Той изрази своето задоволство, че сред финалистите в конкурса има фирми от различни краища на България.

Президентът е оптимист за развитието на иновационната среда у нас, защото все повече млади хора и фирми залагат на иновациите. „Нашият най-голям капитал са младите хора“, завърши той.

Д-р Огнян Шентов, председател на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, допълни, че именно иновациите са локомотивът за икономическия растеж през последните години, а фирмите финалисти в конкурса са представителна извадка за развитието на тази среда. „С тази марка отбелязваме техния принос за икономическия растеж“, подчерта той. 

Георги Къдрев, изпълнителен директор и съосновател на „Имагга Технолоджис“ ООД, финалист в Конкурса за 2016 г. , заяви: „Важно е да се насърчат младите да мечтаят да бъдат иноватори.“ Компанията е водеща в технологиите за image recognition, развива проекти с Университета в Сеул, и има клиенти в над 82 държави.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти