Русия временно спира износа на зърнени култури
06.08.2010 | 18:18
Русия временно спира износа на зърнени култури
Решението влиза в сила след 15 август. Очаква се скок на цените на всички хлебни изделия

Руският премиер Владимир Путин временно забрани износа на зърнени култури поради страшното засушаване в страната, унищожило значителна част от реколтата, съобщи inosmi.ru.

Ние не можем да допуснем повишаване цените на зълното на вътрешния пазар, а трябва да запазим и броя на животните, мотивира решението си премиерът.

Според "Интерфакс" забраната ще засегне пшеницата, ечемика, ръжта, царевицата и брашното.

Решението влиза в сила след 15 август, информира допълнително пресслужбата на премиера. Критиците му отбелязват, че репутацията на Русия, като сериозен доставчик на зърнени култури, ще пострада сериозно в дългосрочен план.

След това изявления на руския премиер цените на пшеницата се покачиха. В Париж европейската пшеница се котира вече за 223 евро на тон, скокът на цената бе с 6.6% само за един ден.

Най-страшното от век засушаване в Русия, поразило Черноморския район, предизвика повсеместна паника на пазарите за пшеница. Вследствие от това цените удариха нивата от 1972 г., когато Москва изкупи целия излишък на САЩ от тази култура поради вътрешен недоимък, информира Югозападна информационна агенция.

Междувременно прогнозите за тазгодишната реколта на пшеницата в Русия бяха намалени най-малко с 10 млн. тона само за 2 седмици - от 85 до 70-75 млн. тона. Някои аналитици дори посочват реколта от 63 млн. тона. За сравнение - през миналага година Русия е добила почти 100 млн. тона пшеница.

Хлебопроизводителите в страната вече предупредиха за предстоящо повишаване на цените на всички хлебни изделия.

Сътресенията ще имат сериозни последици за снабдяването на руския пазар с пшеница до 2011-2012 г., смятат анализаторите.

Държавата, заяви Путин, ще субсидира с 1.17 млрд. долара зърнопроизводителите, а резервите ще бъдат насочени към бедстващите райони на Русия без търгове.

Едновременно с това рязко паднаха и прогнозите за световната реколта на зърнени култури. Очакваният глобален добив е 651 млн. тона, с 25 млн. спад - най-мащабната ревизия на тази прогноза през последните 20 години.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти