Русия започна строителството на плаваща атомна електроцентрала
06.07.2009 | 15:07
econ.bg
Русия започна строителството на плаваща атомна електроцентрала
Търсенето на атомна енергия ще се покачи с 66% до 2030 година, показват прогнозите МААЕ

В Русия започна изграждането на първата в света плаваща атомна електроцентрала. Строителните работи са в изпълнение на договора, подписан между руската компания „Объединенная Промышленная Корпорация" (ОПК) и „Росатом". Контрактът беше подписан в края на февруари тази година.

В края на май в петербургския „Балтийски завод", собственост на ОПК, започна изграждането на осем парогенератора, които ще бъдат използвани за първия енергоблок на централата.

Според условията на договора първата плаваща АЕЦ ще бъде факт до второто тримесечие на 2012 година, а в края на годината ще бъдат извършени и тестовите изпитания на реакторите. Центалата ще има два блока тип KLT-40C. Центратала ще бъде позиционирана край бреговете на Камчатка, в пристанището Вилючинск.

Русия е първата страна, която започва строеж на плаваща атомна централа. В други държави също имаше подобни идеи, но до тяхната реализация все още не се е стигнало.

Според изчисленията на Международната агенция по атомна енергетика търсенето на атомна енергия в световен мащаб ще се увеличи с 66% до 2030 година.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти