Русия иска свободна зона за търговия за страните от АТИС
11.11.2014 | 13:15
Русия иска свободна зона за търговия за страните от АТИС
От 1 януари 2015 г. Евразийският съюз ще бъде факт, твърди Владимир Путин

Москва настоява за премахването на административните бариери пред търговията и икономическото сътрудничество между страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). Такова предложение отправи президентът Владимир Путин по време на среща на организацията в Пекин, съобщава ТАСС.

„За да се запази положителната динамика и развитието на региона на страните от АТИС трябва да се задълбочи търговията и инвестиционното сътрудничество между страните, като се премахнат излишните административни бариери. Това ще подобри достъпа до пазарите“, коментира руският държавен глава.

Очаква се на 11 ноември официално да бъде подписана декларацията на лидерите АТИС, с която ще се направи стъпка към изграждането на зона за свободна търговия за държавите, влизащи в организацията.

В допълнение президентът Путин обяви, че от 1 януари 2015 г. Русия, заедно с Казахстан, Беларус и Армения, ще създадат Евразийски съюз. По неговите думи към тази промяна ще се стигне при спазването на принципите на откритост и прозрачност, както и при стриктното спазване на правилата на Световната търговска организация (СТО).

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти