Русия отбелязва победата във Великата отечествена война с военен парад
09.05.2018 | 10:00
econ.bg
Русия отбелязва победата във Великата отечествена война с военен парад
За първи път ще бъде показана бойната машина "Терминатор", бойният робот "Уран 9" и безпилотните самолети "Корсар" и "Катран"

Русия отбелязва днес 73-та годишнина от победата над нацистка Германия във Великата отечествена война, предава БНР. По традиция кулминацията на тържествата е военният парад на Червения площад. 

В парада, който започва в десет часа, участват 13 хиляди души, 159 единици военна техника и 75 единици летателна техника. За първи път ще бъде показана бойната машина "Терминатор", която осигурява огнева подкрепа на танковите формирования, робота сапьор "Уран 6", бойният робот "Уран 9" и безпилотините самолети "Корсар" и "Катран", разказва Националното радио

В небето над Москва ще прелетят бойни самолети, включително два изтребителя МИГ - 31К, снабдени с хиперзвуковите ракети "Кинжал" за преодоляване на ракетната отбрана. Министърът на отбраната Сергей Шойгу ще приеме парада от главнокомандващия на сухопътните войски генерал Олег Салюков, след което ще докладва на президента и върховен главнокомандващ Владимир Путин. Във всички градове на Русия в 22:00 ч местно време празникът ще завърши с 30 артилерийски салюта. 

Шествие "Безсмъртен полк - България" за Деня на победата и Деня на Европа - 9 май организират от Съюза на ветераните от войните на България и инициативен комитет от неправителствени организации. То ще тръгне от Паметника на Незнайния воин и ще завърши с поднасяне на венци и цветя и концерт пред Паметника на Съветската армия в София, съобщава още БНР. Подготвени са и над 30 табла с имената на загиналите над 11 хиляди български воини.

Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация Анатолий Макаров и дипломати от посолството ще положат венци и ще участват в тържествените церемонии пред паметника на Съветската Армия в 10.00 часа и пред паметника-костница на съветските войни в "Лозенец" от 10.45 часа. В 13.00 посланикът на Русия в България ще участва в празнична проява при паметника "Альоша" в Пловдив.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти