Русия ще изпълни договореностите около АЕЦ "Белене"
17.04.2012 | 13:38
Русия ще изпълни договореностите около АЕЦ "Белене"
Според Стефан Гамизов отказът от централата е най-доброто възможно решение

Русия ще изпълни всички задължения в рамките на проекта АЕЦ "Белене" и очаква заплащане съгласно постигнатите по-рано сключените споразумения. Това заяви днес заместник-генералният директор по развитието и международния бизнес на руската държавна корпорация „Росатом” Кирил Комаров, предаде РИА Новости.

Агенцията припомня как в края на март България реши да се откаже от строежа на ядрената централа в Белене. Впоследствие стана ясно, че на площадката ще бъде построена газова централа. Почти готовият реактор, който се сглобява в Русия, пък ще бъде преместен в АЕЦ "Козлодуй".

Същевременно БСП и "Атака" внесоха вот на недоверие към правителството заради отказа от централата. Очаква се той да бъде гласуван точно след 1 седмица.

Русия е готова да произведе договореното между двете страни оборудване, в което се включва и първи енергоблок. В резултат тя чака България дължимите суми, които все още се уточняват. Комаров добави, че двете страни имат редица подписани договори в рамките на съвместния проект, които руската страна "добросъвестно изпълнява".

"България каза "не" на АЕЦ „Белене" и това е най-доброто решение". Това заяви председателят на „Гражданска лига на България" Стефан Гамизов в студиото на „Здравей, България". Въпреки че е яростен критик на родните политици, в това число и на премиера Борисов, той коментира спирането на централата като проява на самостоятелно държавническо решение, което е почти несрещано в съвременната ни история.

Според експерта ако Трайчо Трайков беше останал министър на енергетиката, решение за спиране на"Белене" нямаше да има, а само удължавания, докато се стигне до момент, в който сумата, която трябва да се заплати, стане невъзможна.

 

 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти