Руси Статков: Има много информация за нередности в приватизационния процес
03.11.2016 | 10:10
econ.bg
Руси Статков: Има много информация за нередности в приватизационния процес
Той заяви, че сегашното обещание на премиера за цялостен преглед на сделките на прехода не е само говорене преди избори, защото въпросът за справедливостта и възмездието стои открит

В отчетите на бившата Агенция за следприватизационен контрол са посочени множество нарушения, има документи с входящи номера, които свиделестват за нарушен приватизационен процес по силата на тогавашното законодателство.

Това обясни в предаването “Нещо повече“ Руси Статков, който е член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. 

Статков е сред създателите на Агенцията за следприватизационен контрол и отдавна настоява за въвеждане на понятието „обществен интерес“ в приватизационното законодателство. 

В коментар на заявката на премиера Бойко Борисов за ревизия на сделките на прехода, която да започне след изборите, Статков посочи, че са положени огромни усилия за събирането на информация и предявяването на искове към неизрядни купувачи още от самото начало на създаването на Агенцията за следприватизационен контрол и припомни, че има няколко хиляди заведени дела. 

Още през 2003 година благодарение на дейността на агенцията са били преустановени много от проблемите на приватизацията от предишните десет години, допълни Руси Статков и изтъкна - Уморителното е, че след като представихме докладите си, до краен резултат не се стигна. 

Две години са били необходими на създадената през 2002 година Агенция за следприватизационен контрол със състав от 120 души да прегледа и събере информация от всички органи, които имат отношение към приватизационния процес, поясни още Статков. 

Той заяви, че сегашното обещание на премиера за цялостен преглед на сделките на прехода не е само говорене преди избори, защото въпросът за справедливостта и възмездието стои открит. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти