Руските милиардери за ден са загубили над 15 млрд. долара заради новите санкции на САЩ
10.04.2018 | 16:20
econ.bg
Руските милиардери за ден са загубили над 15 млрд. долара заради новите санкции на САЩ
Общо от момента на въвеждане на санкциите загубите на милиардерите са над 17 млрд. долара, изчислява РИА Новодсти, базирайки се на данните на рейтинга на Bloomberg Billionaires Index

Загубите на руските милиардери само за ден след въвеждането на санкциите от страна на САЩ надхвърлиха 15 млрд. долара. Общо от момента на въвеждане на санкциите загубите на милиардерите са над 17 млрд. долара, изчислява РИА Новодсти, базирайки се на данните на рейтинга на Bloomberg Billionaires Index (BBI).

Основните фондови индекси на САЩ завършиха понеделник с ръст на фона на спада на напрежението на пазарите, поради възможността за търговска война между САЩ и Китай.

Рейтингът BBI включва 550-те най-богати хора в света и се обновява ежедневно на база на затварянето на борсовата търговия в Ню Йорк. В този списък сега влизат 25 руснаци, като за понеделник само един от списъка е увеличил състоянието си, останалите 24 са го намалили.

Най-много в понеделник е загубил президентът на „Нроникел“ Владимир Потанин, като неговото състояние е намаляло с 2,28 млрд. долара. Основният собственик на групата компании „Ренова“ Виктор Вакселберг е загубил 1,28 млрд. долара. Състоянието на собственика на „Лукойл“ Вагит Алекперов е намаляло с 1,37 млрд. долара.

Основният притежател на В.НЛМК  Владимир Лисин също е понесъл загуби в понеделник – 1,31 млрд. долара. Съсобственика на „Новатек““ и „Сибур“ Леонид Михелсон е обеднял с 1,03 млрд. долара.

Състоянието на основният собственик на „Северстал“ Алесей Мордашов е намаляло с 987 млн. долара. Бизнесмените Генадий Тимченко и Михаил Прохоров са загубили в понеделник 1,15 млрд. долара и 95,7 млн. долара съответно. Ссътоянието на предприемача Алешер Усманов също е намаляло 0 той е загубил 255 млн. долара. Безнесменът Михаил Фридман  е обеднял с 445 млн. долара според данните от понеделник.

САЩ въведоха в петък санкции срещу няколко руски бизнесмена и контролираните от тях компании, а също така и срещу високопоставени руски служители. Този път ограниченията, свързани с „поведението на Русия“ в контекста на Крим, Украйна, Сирия и кибератаките засягат 38 руски бизнесмени, официални лица и компании. Сред попадналите под рестрикциите на американското финансово министерство попадат в частност и предприемачите Олег Дерипаска, Сулейман Керимов, Килир Шамалов, председателят на „Газпром“ Алексей Милер.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти