Руските туристи намаляват наполовина този сезон
05.08.2015 | 10:20
econ.bg
Руските туристи намаляват наполовина този сезон
Не се обръща достатъчно внимание на пазари като Гърция, Македония и Сърбия, казва Байко Байков

Туристическият сезон тази година е труден. Спадът на руските туристи ще е около 50 на сто. Това обяви председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков.

По неговите думи не са били предприети достатъчно мерки, които да компенсират кризата в бранша. „Пазари като Германия, Великобритания, Скандинавия дори изненадващо показват спад между 5 и 10%. Това е устойчив спад, за който говорим повече от 5-6 години”, обяснява експертът.

Байко Байков казва още, че мястото на европейските туристи и техния статус непрекъснато се променя и този дял непрекъснато намалява. В момента граничи с около 50%. Той допълва, че важни за туристическия сектор у нас са румънските и турските граждани. Според него обаче не се обръща достатъчно внимание на пазари като Гърция, Македония и Сърбия, които осигуряват сериозен брой туристи.

“През тази година има много голяма реализация на българския туристически пазар. Аз не бих казал, че призивите за почивка в България биха оказали сериозно въздействие. Може би, съпроводено с тази важна бележка по отношение на качеството на туристическия продукт”, казва още експертът, цитиран от БНР.

Байков е на мнение, че няма как в рамките на няколко месеца да се променят параметрите на един такъв продукт, така че неговото качество значително да се подобри.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти