Руски финансов инвеститор - реалният собственик на "Булгартабак"
14.09.2011 | 16:15
Руски финансов инвеститор - реалният собственик на "Булгартабак"
До момента купувачът е превел 20% от цялата сума

Руски финансов инвеститор чрез дъщерното си дружество "БТ Инвест" е реалният собственик на "Булгартабак". Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов на заседание на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС. Той отказа да назове името на инвеститора, но пое ангажимент да представи документите по сделката на народните представители.

Обезпеченията на сделката за цигарения холдинг са 4-5 пъти по-големи от продажната цена на дружеството. Караниколов допълни: Ние направихме процедура, с която обезпечихме абсолютно всичко със собствеността, като под собственост говоря с оперативните активи на дружеството. Тук включвам машини, съоръжения, терени и сграден фонд. Тоест новият купувач в момента, ако реши да печели от продажби, той не може да ги продаде, защото има страхотни тежести и обезпечения. Обезпеченията по нашата процедура са четири-пет пъти цената, която ние постигнахме

Няма отстранени инвеститори от конкурса за приватизацията на "Булгартабак", а всички са се отказали от участие сами, информира Dariknews.bg.

По закон средствата от приватизацията на "Булгартабак Холдинг” отиват в Сребърния фонд. Въпреки това АПСК може да проконтролира процеса, тя вижда само парите на екранче. Отговорността за прехвърлянето им във фонда е на Министерство на финансите, коментира още Караниколов, предаде Агенция "Фокус”.

До момента купувачът на "Булгартабак” е превел 20% от цялата сума, а след решение на Комисията за защита на конкуренцията ще преведе и останалите средства.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти