Руснаците остават основни купувачи на имоти по Черноморието
10.04.2014 | 13:25
Руснаците остават основни купувачи на имоти по Черноморието
Забелязват се противоположни тенденции по отношение на продажбите у нас

И през тази година основните купувачи на ваканционни имоти по Черноморието ще останат рускоговорящи граждани. Това смятат брокери от Варна и Бургас. Според тях евентуално може да се очаква лек ръст на инвестициите в жилищни имоти предвид девалвацията на рублата спрямо щатския долар и еврото. 

От своя страна ситуацията в Украйна и Русия, както и обезценяването на рублата доведоха до две напълно противоположни тенденции при прогнозите за продажбите на недвижими имоти у нас.

Едното очакване е да бъде отчетен спад в покупките, а другото - точно обработното. Анализ на "Сдружение броекри на имоти", в което членуват над 155 родни фирми, предвижда покачване на продажбите, информира БНР.

По думите на Огнян Балтаджиев нарастването ще е както в продажбите, така и в строителството, ще продължат и тенденциите за търсене на по-качествени като строителство и инфраструктура имоти. Чавдар Караджов - брокер на агенция, оперираща в района на Поморие и Банско казва, че очакванията му са за "среден до слаб сезон за ваканционните имоти предвид сложната  итуация с Русия и Украйна и продължаващото обезценяване на националните валути и на двете страни".

Мнението за пазара на градски имоти в София е, че няма да има някакви особени изненади. Най-голям интерес ще продължава да има към стойностните имоти, които ще задържат цените си.

Що се отнася до вътрешния пазар на имоти в Централна България, очакванията на брокерите от този регион са, че разликата между офертна цена и оптимална продажна цена ще продължава да се свива.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти