Ръководството на “Терем” е подало оставка
16.12.2010 | 16:04
Ръководството на “Терем” е подало оставка
Търгът за новите изтребители започва в началото на 2012 г.

Бордът на директорите на  военния холдинг "Терем", състоящ се трима директори, е подадал оставк. Това потвърди на пресконференция министърът на отбраната Аню Ангелов.

От "Терем" със сигурност си отива изпълнителният директор и шеф на борда Станчо Петков. Другите двама, които са подали оставка, са Светлозар Вешков и Иван Иванов.

По думите на министъра това не е свързано с утилизацията на излишните за армията боеприпаси, а причината е "един ход" на главния изпълнителен директор и на служители от холдинга, с който се поставят в неравностойно положение част от предприятията на "Терем" ЕАД - преобладаващо частни.

Грешката е била недопустима и вероятно двама от борда на директорите ще бъдат освободени от мен, но още се обсъждат конкретните решения, каза министърът. Той добави, че вероятно главният изпълнителен директор и председателят на Борда на директорите ще бъдат сменени, предаде БТА.

Министър Ангелов представи днес подробности около новия план за реформа на армията, както и направи отчет за годината. Те предвиждат в следващите две години администрацията да намалее до 750 души и около 700 души да бъдат висшите командни звена в армията. Отбранително ведомство вече е подготвило промени във военния закон, чрез които плана де факто ще може да се изпълнява. През следващата година се предвижда да бъдат внесени и три нови законопроекта - за резерва, за военното разузнаване и за военна полиция.

За тази година инспекторатът на МО е работил по 370 жалби. Работата по 337 от тях вече е приключила. Били са проведени 63 процедури за обществени поръчки за въоръжение и техника, материални средства и услуги, от които четири са специални обществени поръчки. По 40 от тези процедури има вече сключени договори на обща стойност малко над 4 млн. лева, каза Ангелов, цитиран Standartnews.bg.

В отговор на въпрос военният министър посочи, че търгът за нов изтребител най-вероятно ще започне в началото на 2012 г. В края на януари той ще посети Швеция, където ще се запознае с изтребителите "Грипен". Също така ще бъдат поискана информация от производителите на изтребители в Италия, Франция, Германия и САЩ.

Предоговорени са договорите за доставка на автомобилна техника за армията с компанията "Даймлер Крайслер" и за транспортни самолети - с "Алениа аеронавтика". Преговорите са приключили успешно и двете фирми са се отказали от каквито и да е неустойки, които по думите на Найденов са били в размер на няколко милиона евро за забавени плащания.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти