Рязкото поскъпване на еврото притеснява банкерите от ЕЦБ
31.08.2017 | 17:55
econ.bg
Рязкото поскъпване на еврото притеснява банкерите от ЕЦБ
Наскоро ЕЦБ заяви, че ще обяви през есента дали ще удължи или не действието на програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения

Рязкото поскъпване на еврото спрямо долара, което е сила от началото  на годината, всява безпокойство сред все по-голям брой представители на Европейската централна банка и вероятно ще увеличи шансовете за отлагане във времето на решението относно бъдещето на програмата за "количествени  улеснения", или за по-умерено и постепенно намаляване на размера на месечните покупки на еврооблигаци, съобщава агенция "Ройтерс". 

По план програмата на ЕЦБ за "количествени улеснения" за 2,3  трлн. евро изтича в края на 2017 година, но официалните разговори относно  нейното бъдеще са едва започнали, което означава, че централната банка е много  малко вероятно да вземе каквото и да е решение на предстоящото следващия четвъртък редовно заседание (на 7-и септември). 

Засилва се натискът от страна на някои централни банкери, особено от по-слабите икономики в еврозоната, за доста по-сдържано, а не за бързо намаляване на ежемесечния темп на покупки на активи, тъй като те се опасяват, че силното евро може да потисне инфлацията и да навреди на  икономическият растеж посредством оскъпяване на износа.

Валутният курс на единната валута се превръща във все по-голям въпрос, като сега би било по-неблагоприятно да се вземе решение за излизане от стимулиращата програма.

Наскоро ЕЦБ заяви, че ще обяви през есента дали ще удължи или не действието на програмата за покупки на активи, известна като "количествени  улеснения", която беше стартирана преди две години и половина за да намали реалните лихви по заемите и да съживи икономическия растеж и инфлацията  в еврозоната. 

Управителят на ЕЦБ Марио Драги посочи многократно, че програмата ще  продължи, докато централната банка не остане доволна, че инфлацията е в съответствие със средносрочната цел на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Рязкото поскъпване на еврото вече води до известно затягане на паричната политика и е равносилно на увеличаване на лихвените ставки от страна на ЕЦБ, коментират анализатори.  

От началото на годината единната европейска валута поскъпва с около 13% спрямо щатския долар, най-вече с оглед на засилващите се спекулации за  прекратяване на програмата за покупки на активи от страна на ЕЦБ, като по-рано през тази седмица еврото достигна две и половина годишен връх от 1,2070 долара. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти