САЩ въведе по-високи мита за китайските соларни панели
08.11.2012 | 12:01
САЩ въведе по-високи мита за китайските соларни панели
Въпреки протестите на Китай протекционистичната мярка е факт

САЩ окончателно одобри въвеждането на нови митнически тарифи върху внесените от Китай соларни панели. През следващите пет години те трябва да донесат милиарди в американския бюджет. Тази мярка има за цел да защити местните производители от по-ниската цена на китайския внос и нарастващите страхове от контраудар от страна на Пекин, пише агенция „Ройтерс“.

Американската комисия по международна търговия гласува с шест гласа „за“ и нито един против за въвеждането на двуцифрени и трицифрени стойности на митата върху китайските соларни енергийни продукти.

През целия период на прокарване на новите тарифи Пекин силно протестираше срещу тях. Китайските власти ги нарекоха "протекционистична мярка", която заплашва бъдещето на соларната енергия, като повишава цената за потребителите.

Същевременно най-големият производител на соларни панели в САЩ – SolarWorld, обвини китайските си конкуренти, сред които Suntech Power Holdings, че продават соларни клетки и панели на несправедливо ниски цени в Съединените щати и в същото време получават държавни субсидии от Китай.

В северноамериканската държава са внесени соларни клетки и панели за около за около 2,3 млрд. долара от Китай през миналата година.

 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти